Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Gunnar Olin

Redan dagen efter startade äventyret med att bestiga Kilimanjaro, världens högsta fristående vulkanberg.

Vill du bli medlem?

 

Intresserad?

 

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 

Kilimanjaro och nationalparker på Gunnar Olins
afrikanska meny.

 

Visst har de flesta hört talas om Kilimanjaro och Serengeti men vet alla var dessa platser ligger och kan man verkligen besöka dem på samma resa till Afrika? Gunnar Olin inledde för säkerhets skull med att panorera över en detaljerad karta och guidade oss till de olika platser vi skulle besöka under hans presentation. Vi fick då lära oss att samtliga platser ligger i Tanzania och att Kilimanjaro ligger nära gränsen till Kenya.

 

 

Egentligen var det nog Gunnars dotter Lykke som övertalade Gunnar att göra resan till Afrika i januari- februari 2001. Man landade mitt i natten på flygplatsen Arusha och for sedan på allt sämre och gropigare vägar till första övernattningsstället, en bungalow tillhörande en kaffeplantage på Kilimanjaros bördiga sluttning. Redan dagen efter startade äventyret med att bestiga Kilimanjaro, världens högsta fristående vulkanberg. Namnet, som på swahili betyder ”den onde andens berg”, antyder att berget inte är att leka med och att det gällde att förbereda sig noggrant. Till gruppens förfogande stod en kock, en guide och fem bärare. Det fanns olika rutter att välja på så det gällde att välja rätt och ha en bra strategi för att orka med att nå ända upp till toppen. Man gick i etapper för att någorlunda kunna anpassa sig till höjd och minskad syrehalt i luften. Då Kilimanjaro ligger nära ekvatorn gick färden genom alla klimatzoner med sina karaktärer: stäpp, tropisk skog, gräsmark och sten och lavfält. Det blev en ansträngande men fantastisk tur uppför berget och Gunnars film visade på många vackra vyer. Här fanns också träd som var översållade med hängande lav, något som antyder att miljön är alldeles utmärkt. På 3800 meters höjd stannade man i två nätter för att få lite acklimatisering och motverka risken för ”höjdsjuka”. Nära toppen visade Gunnar filmsekvenser på den välkända snö- och glaciärtäckta toppen som ger Kilimanjaro dess karaktär. Gunnar och Lykke berättade att glaciären under senare år minskat i storlek och att det finns flera orsaker till detta bl.a. minskad nederbörd. På toppen fick gruppen endast stanna några minuter innan nedfärden påbörjades och av den filmade dokumentationen framgick med all tydlighet att det var en ansträngning utöver det vanliga, dock filmade Gunnar tillfället med en imponerande stadig hand.

 

Överblick över Tanzania och de platser (Kilimanjaro, Tarangire, Serengeti, Lake Manyara och Ngorogoro) som Gunnar och Lykke besökte.

 

Efter bestigningen av Kilimanjaro fick vi följa med på safari till ett antal nationalparker. Stora områden i Tanzania består av högslätter med savanner. I området mellan Kilimanjaro och Victoriasjön i väster utbreder sig stora grässlätter av vilka Serengetislätten är mest berömd för sitt oerhört rika djurliv. Gunnars film gav också prov på det rika och varierade djurliv som finns på Tanzanias savanner och grässlätter. Vi började med Tarangire National Park, som kallas för elefanternas och baboaträdens park. Den är en trädsavann men innehåller också våtmarker med ett rikt fågelliv. Här hade Gunnar fångat babianer, impalaantiloper och ett besynnerligt trädklättrande lejon på film. Gunnar försökte att bestämma de olika fågelarterna han stötte på men gav enligt Lykke snart upp. Baboaträdet som också kallas för apbrödsträd kan bli upp till 5000 år gammalt och samlar på sig regnvatten i den väldiga och ofta ihåliga stammen. Gunnar visade hur elefanterna gjort ett stort hål i ett sådant träd för att komma åt vattnet. Man övernattade i tält i parken och på natten fick man uppleva hur en elefanthjord passerade mellan tälten. Färden fortsatte sedan till Lake Manyara National Park och här fick vi bl.a. stifta bekantskap med en hel flock elefanter och kohägrar som följde i elefanternas spår. Serengeti är ju känt för sin stora rikedom på djur och här i de vegetationsfattiga delarna träffade vi på gnuer (kalvningsområde) och zebror i mängd. Gunnar hade också lyckats filma en flock flodhästar och även några som gått upp för att beta på dagen, vilket är ytterst ovanligt. Dessa stora kraftiga djur går om nätterna in i bostadsområdena och ställer till oreda och flera människor har blivit dödade av flodhästarna. En stor flock med afrikansk buffel visade sig också. Dessa kraftiga djur viker inte ens ner sig för ett lejon. Vidare fick vi se den märkliga sekreterarfågeln, några vårtsvin, en sköldpanna och en leopard. I den stora Ngorongoro kratern som är väldigt frodig fick vi se lejon, zebror, elefanter men också den vackra krontranan och den minst sagt fula marabustorken. Här hade Gunnar också lyckats filma några noshörningar och ett par geparder innan de försvann i det höga gräset.

 

Avslutningsvis på denna afrikanska resa visade Gunnar bilder på ett antal vackra växter och kanske tycker Gunnar att ”Afrikas blå lilja” är vackrast och den som önskar kan säkert få komma och se den hos Ylva och Gunnar ty där växer den också, men under mindre tropiska förhållanden. Så följde frågestund och kaffe och Röstångabygdens förening var mycket nöjd med att Gunnar hade lyckats med att dra så många deltagare till föreningens årsmöte.

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt