Tillsammans skapar vi RöstångaBygdens kulturutbud!

Bertil Svensson

Bertil var utbildad lärare i matte, fysik och kemi men nog hade han snappat upp ett och annat om trädgårdsväxter under sin uppväxt och som programledare gjorde han trädgårdsprogrammen ytterst populära.

Vill du bli medlem?

Ta kontakt!

 

e-post:

 

kontakt@rbkultur.se

 

 

 
 

Välkänd TV- profil på Midgård i Röstånga.

 

Bertil Svensson behöver knappast någon närmare presentation då han som producent och programledare arbetat vid TV under 35 år. Kanske är han mest känd för sina trädgårds-program som de flesta minns från 80- och 90 talet, där han var programledare för bl.a. ”Mitt hem och min trädgård” . Trots att han var uppvuxen i trädgårdsmiljö, både hans far och farfar var trädgårdsmästare, hade han ingen utbildning att falla tillbaka på då han fick uppdraget att leda sitt första trädgårdsprogram.

 

Bertil Svensson så som många TV- tittare lärt känna honom.

 

Nej, Bertil var utbildad lärare i matte, fysik och kemi men nog hade han snappat upp ett och annat om trädgårdsväxter under sin uppväxt och som programledare gjorde han trädgårdsprogrammen ytterst populära.


På Midgård satte Bertil nivån direkt genom att framkalla stor munterhet genom att berätta en dråplig historia i bästa ”Hasse Alfredsson stil” och det skulle bli många historier och skatt under denna kväll i början av april. Bertil inledde med att berätta om Birgit Nilsson som han träffat och gjort ett flertal program med. ”Hon kunde vara diva på scen men aldrig privat”. Enligt Bertil hade hon något småländskt i sig, sparsam på gränsen till snål. En mycket stor artist som vid premiären på Metropolitan ropades in 37 gånger!
Sedan följde berättelser ur Fritiof Nilsson Piratens liv och Bertil hade alltid undrat över hur denne man kunde försörja sig. Naturligtvis följde en rad Piraten historier till allas förnöjelse. Och inte minst rivaliteten med Sten Broman om uppmärksamheten.


Så berättade Bertil Svensson om sina erfarenheter av det populära programmet ”Fråga Lund”. I den första uppsättningen av programmet fanns bl.a. Jan-Öjvind Svahn och en rad välkända lundaprofessorer men den enda som ville förhandla arvode var Sten von Friesen, professor i fysik, som tyckte han borde ha skådespelararvode. Bertil tyckte nog ändå att andra omgången av ”Fråga Lund” med bl.a. Birger Bergh och Bodil Jönsson var lättsammare och kanske hade större underhållningsvärde.


Sedan följde en synnerligen intressant berättelse om Bertils samarbete med fenomenet och legenden Sten Broman. Denne excentriske man som skrev svensk TV historia med programmet ”Musikfrågan - Kontrapunkt”. Det är nästan ofattbart att med så enkla medel kunna trollbinda en TV publik och kunna locka mellan 5-7 miljoner nordiska tittare till programmet. Bertil Svensson vann Sten Bromans förtroende och kunde därför komma honom mycket nära, vilket få gjort. Han berättade att Sten ofta var ute efter att provocera och kanske kostade det honom hans doktorsgrad då han som opponent hade en bibliotekarie och denna yrkesgrupp kallade Sten Broman för ”bokkypare”. Vad kanske inte alla känner till är att Sten Broman vid sidan av sina musikaliska intressen och arbete med sina symfonier också var en stor spexare och grundade Uarda- akademien i Lund men också en gastronomisk akademi och det finns åtskilliga historier om Sten Bromans syn på olika maträtter. Bertil avslöjade också att Sten Broman under 15 år hemlighållit en 42 år yngre kärlek med ett tveksamt förflutet som strippa och som Sten till och med tog med på kungamiddag.
Bertil berättade att det program han kanske var mest stolt över var ett reportage från Drottning Ingrids trädgård vid slottet Gråsten i Danmark. Han hade hoppats på att få åtminstone någon timma med Drottningen men hon tillbringade hela dagen med TV-teamet i trädgården.


Det där med att han skar sig i tummen i programmet ”Sköna söndag”, och som roat svenska folket, lämnar vi därhän en kväll som denna.

 

Bertil Svenson underhåller på Midgård i Röstånga. Leenden på läpparna och historier på gång: ”Det heter BIR och inte ÖL, undervisade Sten Broman”.

 

 

Copyright 2008 Kulturföreningen
  Till arkivet - alfabetiskt register

Start

Kulturnyheter

Verksamheten

Arkivet

Om föreningen

Kontakt